Cultură

La Academia de Științe a Moldovei a avut loc o ședință festivă la care s-a făcut bilanțul anului științific

Savanții din Republica Moldova sunt într-un pas cu timpul, iar prin realizările lor sunt demult europeni. Aceste afirmații au răsunat la Academia de Științe a Moldovei (AȘM), unde a avut loc o ședință festivă la care s-a făcut bilanțul anului științific. Genericul evenimentului a fost unul eminescian - „E vremea colindelor...”.

facebook
Sursa: facebook

„Cel mai important pentru noi este faptul istoric de a începe negocierele de aderare la UE! Noi, oamenii de știință, demult suntem în Europa, fiindcă noi publicăm, participăm la Geneva, Bruxelles cu lucrările noastre. Anul acesta am adus nu numai medalie, dar Marele Premiu al Salonului Mondial de Inventică de la Geneva”, a menționat academicianul Aurelian Gulea.

„Am reușit o apropiere fără precedent a două Academii surori - Academia Română și Academia de Științe a Moldovei la 31 August. Am sărbătorit împreună, precum e și firesc, Ziua Limbii Române, avem un plan de acțiuni pe care urmează să-l realizăm”, a precizat acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei.

Pentru tânăra generație de cercetători, anul 2023 a fost unul important.

„Prin întâlnirea pe care am avut-o cu Laureatul Premiului Nobel Randy Schekman a arătat calea sa în domeniul cercetării științifice. Alt eveniment important a fost organizarea școlii de vară "Calea spre descoperirile științifice"”, a relevat Tudor Braniște, președinte al Academiei Tinerilor.

„Planeta albastră”, imnul dezvoltării durabile de Constantin Rusnac, a răsunat recent la Geneva.

„Cu ea s-a încheiat Anul dezvoltării durabile și a științelor fundamentale. Au fost acolo reprezentanți din lumea științifică de pe întregul glob, sigur că pentru mine este o bucurie. A fost compus pentru Academia de Științe, tradus în franceză și în engleză”, a specificat Constantin Rusnac, Doctor Honoris Causa al AȘM.

Iulian Filip și-a început activitatea la Academie, la Institutul de Filologie, în 1970. Deși în urma aplicării reformei institutul a trecut la Universitatea de Stat, el revine des la Academie. De această dată, cu o expoziție de pictură - „Acasă” și cu cărțile sale.

„Relația cu Academia e cea plăcută, pentru că aici s-au realizat cele trei colecții magistrale de către folcloriști. Acum mi-a apărut și "Teatrul Popular" și monografia "Miracolul scenei în arta populară"”.

Un grup de savanți și oameni de cultură au fost distinși cu medalia „Nicolae Milescu Spătaru”, cu diplome de excelență. Atmosfera a fost completată de recitalul de colinde prezentat de Mariana Cocieru, doctor în Filologie.

Citește mai mult