Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Nicolae Negru: Prin războiul hibrid Rusia dorește răsturnarea și schimbarea guvernării din R. Moldova

Centrul Rus de Știință și Cultură de la Chișinău (CRȘC), filială a „Rossotrudnicestvo” din Moscova, este un instrument de propagandă care promovează separatismul și continuă să sfideze legea, susțin reprezentanții Partidului Național Moldovenesc, care a semnalat faptul că pe clădirea instituției este arborat doar drapelul Federației Ruse, deși, potrivit legii, acesta trebuie să fie doar alături de drapelul Republicii Moldova.

Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” cu editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, prezent în platoul de la Moldova 1.

Radu Osipov: Centrul Rus de Cultură este un instrument de propagandă. Colega mea, Lucia Vieru, a urmărit subiectul și ne explică cum această agenție culturală promovează separatismul în Republica Moldova.

Lucia Vieru: Centrul Rus de Cultură este o filială a „Rossotrudnicestvo”, o agenție rusă care se ocupă oficial de promovarea soft a Federației Ruse. Potrivit profilului organizației, făcut de jurnaliștii de la portalul Deschide.md, acest centru face propagandă și sprijină separatismul în Republica Moldova. De exemplu, acum doi ani, a organizat cursuri la Moscova pentru medici din Autonomia Găgăuză împreună cu alți doctori din regiunile separatiste din Donbas, aflate sub ocupație rusească. După declanșarea invaziei la scară largă, acest russkii dom (pусский дом) a trimis copii din Republica Moldova în Crimeea ocupată, ignorând pericolul războiului. Centrul Rus a colaborat cu fostul Partid „Șor”, s-a concentrat pe regiunea găgăuză și a colaborat deschis cu autoritățile secesioniste din regiunea transnistreană. În general, russkii dom este un fel de umbrelă pentru simpatizanții conceptului russkii mir, folosit de propaganda Kremlinului, care presupune că Rusia își apără conaționalii din afara granițelor de așa-zisa rusofobie. Anul trecut, statul român a închis reprezentanța de la București.

Radu Osipov: În platoul emisiunii este Nicolae Negru, editorialist la „Ziarul Național”. Domnule Negru, bună seara. Republica Moldova și Rusia se află într-un conflict diplomatic de ceva vreme. Probabil, apogeul a fost atunci când 45 de diplomați ruși au fost expulzați de la noi. În același timp, România și alte guverne au închis reprezentanțe ale Centrului Rus de Cultură pentru că fac de multe ori dezinformare. Ar trebui și la Chișinău sau totuși nu este oportună escaladarea acestui conflict diplomatic? În același timp, există și unele semnale că atunci, vara trecută, când au plecat peste 40 de diplomați-spioni au mai rămas mulți care continuă să se implice în destabilizări contra țării noastre.

Nicolae Negru Dacă există dovezi, probe că acest centru numit de cultură activează în cu totul altă direcție, dezinformează, de exemplu, sau încearcă să pună umărul la destabilizarea Republicii Moldova, se ocupă de propagandă, nu respectă legislația, desigur că trebuie aplicată legea și trebuie să fie închis acest centru, fie expulzate anumite persoane, care nu se ocupă cu ceea ce spun ei că se ocupă.

Radu Osipov: Apropo, despre relațiile acestui centru cu regiunea transnistreană, am observat săptămâna trecută că Rusia și Tiraspolul și-au intensificat retorica. Există unele suspiciuni că pregătesc terenul pentru anumite destabilizări. Ați observat poate Dumneavoastră anumite direcții mai ales privind protejarea așa-zisului Ruskii Mir, drept pe care și-l revendică Moscova?

Nicolae Negru Direcțiile sunt aceleași, uneori accentele se schimbă în funcție de situație. Transnistria e un punct vulnerabil pentru Republica Moldova. Chiar și la recenta consfătuire sau la recentul summit OSCE, Lavrov a vorbit despre negocierile în formatul 5+2. Că Republica Moldova și Occidentul nu ar dori să continue aceste negocieri. Din când în când auzim și de la Tiraspol, și dinspre Moscova că Republica Moldova ar dori să reia acest conflict sau să reaprindă focul acestui conflict.

Desigur că este o dezinformare și o încercare de a destabiliza situația. Zilele trecute se vorbea, iar de la Tiraspol venea informația, că la Chișinău ar fi fost pregătiți sau s-ar pregăti niște militari ucraineni. Iarăși e vorba de o încercare de dezinformare, de manipulare pentru a demonstra ca și cum că Republica Moldova nu ar fi un stat neutru, dar ar participa la război de partea Ucrainei. Și această retorică sau aceste declarații că Republica Moldova s-ar lăsa atrasă de către Occident, s-ar lăsa atrasă în acest război de partea Ucrainei, asta este doar, să zicem așa, o mică porțiune, o mică doză de minciuni care se revarsă asupra cetățenilor din Republica Moldova.

Alt punct vulnerabil este, desigur, relația Chișinăului cu Comratul. Și acolo avem acțiuni ale Moscovei. Au și fost o parte identificate de către SIS, de exemplu, atunci când s-a stabilit că o mare parte din banii pe care îi primeau alegătorii din Autonomia Găgăuză veneau de fapt din Rusia, prin Kazahstan sau prin alte căi ocolitoare. Acum o problemă e acest referendum pentru integrare europeană. Vedem că s-au început chiar în interiorul Republicii Moldova, desigur că cu anumite impulsuri din afară, politici sau dezinformări legate de rolul Uniunii Europene.

Radu Osipov: Adică această retorică antireferendum sau încercarea de a porni anumite simpatii sau poate antipatii ar face parte din războiul hibrid al Rusiei?

Nicolae Negru Cu siguranță. Ce și-ar dori Moscova în Republica Moldova? O răsturnare de situație, o schimbare a guvernării, și-ar dori o guvernare care să sprijine Rusia în acest război împotriva Ucrainei. O guvernare care spune lucrurilor pe nume, care zice că Rusia este un stat agresor, Rusia este un stat care încalcă dreptul internațional, vrea să răstoarne ordinea mondială desigur că nu-i place Moscovei așa ceva. Și orice mijloace sunt bune. Și atunci când e vorba, de exemplu, de dezinformare și guvernarea reacționează, închide anumite site-uri, închide anumite posturi de televiziune, imediat urmează aceste strigăte de la Moscova că sunt încălcate drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă și așa mai departe. Deci deocamdată nu observăm nimic nou, e tot vechi, cum spuneam, unghiul de presiune se schimbă.

Fiindcă data trecută sau anul trecut punctul vulnerabil era criza de aprovizionare cu resurse energetice. Acum Moscova îngheață mai mult sau Rusia îngheață mai mult decât Republica Moldova și parcă nu observ să fie ridicată această temă. Acum și despre Europa nu se vorbește așa de mult ca atunci când se zicea că Europa o să înghețe fără gazul rusesc. Iată că Rusia îngheață cu gazul ei.

Radu Osipov: Rusia a continuat războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. A vorbit și președinta Sandu în weekend, la Timișoara. În același timp, Mircea Geoană a spus tot pe final de săptămână că Republica Moldova nu e în pericol militar. Deși Moscova a încercat să încercuiască Ucraina prin Transnistria, acum nu mai are resurse, dar are resurse pentru a continua acest război hibrid. Vreau mai întâi să vedem ce a spus Mircea Geoană pentru a continua discuția noastră. Așadar, domnule Negru, cine sunt până la urmă cozile de topor ale Rusiei în Republica Moldova?

Nicolae Negru: Cozile de topor sunt greu de identificat fiindcă, dacă sunt cozi de topor, înseamnă că sunt trădători, sunt oamenii care se prezintă altfel decât sunt în realitate. Sunt, probabil, proeuropeni și observăm acest lucru că unii proeuropeni atacă guvernarea și nu întotdeauna nemotivat o atacă. Problema e acolo când ei trec anumite limite și atunci când ei dau mâna cu forțele antieuropene. Și dau măna sub pretextul că luptă pentru democrație, că luptă pentru pluralism. Dar pluralismul nu presupune ca partidele să fie finanțate, de exemplu, din bani murdari sau din bani proveniți din Rusia. Și atunci când este, de pildă, scos din alegeri, un partid care a fost finanțat sau care se finanțează contrar legii nu înseamnă încălcarea pluralismului. Asta înseamnă supremația legii, înseamnă stat de drept. Sau atunci când anumite televiziuni, în urma monitorizărilor, se constată că dezinformează, că manipulează, nu înseamnă că este suprimată libertatea de exprimare. Asta înseamnă că este pusă în aplicare legea care spune că televiziunile, mass-media în general, nu poate fi finanțată din surse murdare.

Și atunci când unele forțe proeuropene sau unii politicieni proeuropeni fac aceste jocuri ale Rusiei, atunci, da, apare un semn de întrebare. Nu cumva sunt ei cozile de topor despre care vorbește Mircea Geoană? Sunt, din păcate, trebuie să spunem, suficiente bănuieli că unii politicieni, punându-și o mască de proeuropeni sau chiar de unioniști, îndeplinesc de fapt anumite comenzi.

Radu Osipov: „E o șansă care apare de două ori într-un secol.” Credeți că conștientizează acest fapt și clasa politică de la Chișinău că acum, într-adevăr, este un moment care poate decide istorie?

Nicolae Negru Bine, Mircea Geoană pune aici accentul pe ruperea de influența Rusiei. Și da, o parte din cetățeni, o parte din clasa politică conștientizează, dar, așa cum arată sondajele, din păcate, nu constituie majoritatea aceștia care conștientizează. Și atunci politicienii au această sarcină să le explice cetățenilor. Și eu cred că acest referendum, această discuție care trebuie să apară sau trebuie desfășurată în legătură cu acest referendum, le va lumina gândurile unor cetățeni de-ai noștri. Îi va lumina pe unii cetățeni de ai noștri și ei vor trage concluziile necesare.

Fiindcă acești 30 și ceva de ani, cât batem pasul pe loc, când stăm cu un picior pe-un mal și cu alt picior pe celălalt mal, nu ne-au adus nimic. Se pare că oricine poate trage această concluzie. Și dacă unii mai cred că ceva se poate schimba. De fapt, auzim din nou că trebuie să fim nici cu unii, nici cu alții, să fim echidistanți față de unii și față de alții. Deci trebuie să fim cu un picior în pace, iar cu alt picior în război, cam așa iese. Să fim și cu cei care vor pace în lume, în Europa și să fim cu cei care își atacă vecinii și care comit crime de război, care comit genocid.

Radu Osipov: Un paradox. Domnule Negru, vă mulțumesc mult pentru că ați fost „ÎN CONTEXT”, vă mai așteptăm la Moldova 1.

Citește mai mult