Raport Promo-LEX privind activitatea Parlamentului: Ce încălcări au fost constatate
Parlamentul a înregistrat un anti-record la ședința plenară din 15 februarie. Constatarea a fost făcută de Promo-LEX. Potrivit asociației, agenda ședinței a fost modificată în proporție de 766%, o cotă fără precedent în activitatea actualei legislaturi.
Ordinea de zi a ședinței plenare din această săptămână a fost completată cu 21 de subiecte, ceea ce depășește de șapte ori numărul inițial de proiecte prevăzute. Promo-LEX constată că rulajul atât de mare al modificărilor afectează grav transparența procesului legislativ.
În cadrul examinării agendei, majoritatea parlamentară a respins toate propunerile opoziției, inclusiv cele prin care s-a cerut audierea a zece demnitari și conducători ai autorităților publice. Legislativul și-a exercitat, totuși, funcția de control parlamentar prin audierea, la inițiativa majorității parlamentare, a ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare. Raportul Promo-LEX mai arată că 43% din proiectele examinate în cadrul ședinței au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale.
Șase proiecte au fost votate fără mai multe avize, iar în cazul a patru proiecte de lege nu a fost respectat termenul legal de cel puțin zece zile lucrătoare, de la înregistrate și până la examinare, prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate. În context, asociația recomandă Legislativului să audieze, în termen, rapoartele de activitate ale instituțiilor și reiterează că ignorarea constantă a propunerilor opoziției diminuează rolul și implicarea acesteia în procedura legislativă.