Internațional

Etapa „fierbinte” a războiului cu Rusia s-ar putea termina până la sfârșitul anului, susține Zelenski

Faza activă a războiului din Ucraina va dura până la sfârșitul anului, dar comunitatea internațională trebuie să facă presiuni diplomatice asupra Rusiei pentru a pune capăt luptelor. Declarația îi aparține președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru BBC. Între timp, Kievul a semnat noi acorduri de securitate cu Slovenia și Republica Cehă în marja summitului Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat în Marea Britanie.

Președintele Zelenski a declarat că este dispus să colaboreze cu oricine ar câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite. Acesta a remarcat că o eventuală colaborare cu republicanul Donald Trump, dacă acesta se va reîntoarce la Casa Albă, va fi „o muncă grea”. Referindu-se la situația de pe câmpul de luptă, președintele Zelenski a declarat că faza „fierbinte” a războiului s-ar putea încheia până la sfârșitul anului, dar totul depinde și de partenerii occidentali.

„Acest lucru depinde și de partenerii care vor pune presiune asupra Rusiei, pentru ca Rusia să fie de acord să negocieze și să se gândească la sfârșitul războiului. Nu înseamnă că trebuie să recuperăm toate regiunile prin forță. Puterea diplomației poate ajuta”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul sloven Robert Golob au semnat, pe 18 iulie, un acord de cooperare în materie de securitate și sprijin pe termen lung, relatează scrie presa străină. Slovenia a oferit deja Ucrainei 13 pachete de ajutor militar și intenționează să mențină acest nivel de sprijin pe parcursul celor 10 ani de acord, care include milioane de euro pentru ajutor umanitar și redresare economică, a declarat biroul lui Golob.

Zelenski, care se află în Marea Britanie pentru summitul Comunității Politice Europene, a semnat un acord separat de securitate și cu premierul ceh Petr Fiala. Biroul lui Zelenski a declarat că o parte semnificativă a acordului este dedicată cooperării sporite în sfera tehnică militară, inclusiv posibilitatea producerii de arme ușoare, drone, echipamente electronice dar și echipamente grele. În total, Ucraina a semnat 25 de acorduri bilaterale de securitate.

Citește mai mult