Lingvistul Vasile Bahnaru a fost condus pe ultimul drum
Credea în dreptatea istorică, în limba română, pentru care a luptat cu ardoare, curaj și argumente științifice. Vorbim de regretatul lingvist Vasile Bahnaru, care a fost condus astăzi pe ultimul drum. Ceremonia funerară a avut loc la Cimitirul Central, unde regretatul patriot și om de știință a fost înmormântat alături de alte personalități.
Luptător pentru adevătul științific, cercetător dedicat studiilor lingvistice, filologice, om al cetății și susținător al tinerei generații de luptători pentru demnitate și lumină - acesta este Vasile Bahnaru, au spus colegii la mitingul de doliu.
„A fost foarte curajos și implicat în toate luptele noastre pentru recuperări identitare, pentru restabilirea limbii române în drepturile ei firești. A fost un luptător pentru cauza națională și pentru reunirea tuturor teritoriilor românești”, a menționat Nina Corcinschi, directoarea Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”.
Alexandru Burlacu s-a referit la contribuția esențială a regretatului Vasile Bahnaru la „Scrisoarea celor 66 de personalități” care cereau în 1988 revenirea la limba română, la grafia latină.
„O scrisoare care a avut efectul unei bombe atunci, în 1988, o scrisoare, care a pus începutul Mișcării Naționale, o scrisoare la care el a lucrat împreună cu alt lingvist de vază, Constantin Tănase”, a comentat doctorul habilitat Alexandru Burlacu.
„Era directorul Institutului de Filologie atunci când am devenit angajat al institutului. Îl țin minte ca o prezență vie, un om foarte curajos, un om care spunea mereu ce crede, ce simte, ce gândește și scria mereu ce gândește. Un om care nu și-a trădat niciodată convingerile”, afirmă Alex Cosmescu, poet, cercetător științific.
În colaborare cu istoricul Gheorghe Cojocaru, Vasile Bahnaru a scris două cărți despre rezistența conștiinței naționale românești a oamenilor de cultură în condițiile regimului totalitar comunist.
„Vasile Bahnaru este un om care nu numai că a făcut istorie, este un om care a scris istorie cu propria mână. Este cel care ne-a decodificat calvarul limbii române în toată această perioadă de înstrăinare după 1812 încoace, un om care s-a bucurat de marile victorii pe care le-a realizat societatea noastră”, a declarat Gheorghe Cojocaru, director al Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova.
Vasile Bahnaru s-a născut pe 24 octombrie 1949 în satul Micleușeni din raionul Strășeni. O viață și-a urmat vocația, a cercetat limba română în toate aspectele ei. Împreună cu regretatul Constantin Tănase a publicat în 1988 și 1989 două articole de mare curaj pe atunci: „Mai adevărat ca adevărul” și „Alfabetul pe banca acuzaților”. Vasile Bahnaru a decedat marți, 6 august.
Autor: Silvia Hodorogea