Ziua Națională a Vinului: Circa 100 de producători autohtoni și-au promovat vinurile în PMAN
Atmosferă de sărbătoare și voie bună în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde zeci de vinificatori și mii de vizitatori marchează sâmbătă și duminică Ziua Națională a Vinului. La ediția din acest an este prezent un număr record de vinificatori. Mai exact, este vorba de circa 100 de producători autohtoni care au adus la sărbătoare cele mai deosebite colecții și vinuri ce au obținut medalii internaționale. O mulțime de oameni a venit astăzi în centrul Chișinăului pentru a marca Ziua Națională a Vinului. De la an la an, tot mai mulți turiști străini participă la acest eveniment.
Vinificatorii autohtoni spun că Ziua Națională a Vinului este pentru ei cel mai așteptat eveniment al anului.
„Anul acesta noi ne mândrim că am lansat primul spumant al companiei pe care până acum nu l-am avut. Pe seria de vinuri ne mândrim cu un vin nou, ar fi un vin baricat”, a spus Vasile Șoronga, departamentul vânzări la o vinărie.
„Anul acesta nou avem un Merlot din anul 2023, pe care l-am îmbuteliat anul acesta”, a menționat Dumitru Sulima, manager la o vinărie.
„O vinărie de familie, sunt implicați toți membrii familiei. Astăzi am venit cu vinuri mai mult albe, pentru că avem o plantație de struguri albi. Aceasta este o cupă la un concurs din România, la acest concurs am luat trei medalii, două de aur și una de argint”, a menționat Nicu Ulinici, proprietarul unei vinării.
„Cea mai mare sărbătoare pentru vinificatori este Ziua Vinului și în această zi, de regulă, venim cu tot ce avem mai bun în cramă. Avem vinuri roșii, avem vinuri orange, ceea ce impresionează și captează atenția iubitorilor de vin”, spune Nicolae Olărașu, proprietarul unei vinării.
Mulți dintre oamenii care și-au petrecut această zi în centrul capitalei printre standurile cu vinuri alese au spus că sunt mândri de vinificatorii moldoveni:
„Am degustat un vin negru, un vin pentru dame. Ne bucurăm că această sărbătoare se petrece în fiecare an, vinurile noastre moldovenești se cotează pe piața internațională și aceasta ne face să fim orgolioși și mândri.”
„Participăm anual pentru că aceasta este mândria noastră, ceea ce cerem noi, asta este o sărbătoare a vinificatorilor. Am luat cunoștință de un vin de autor care mi-a plăcut foarte mult.”
„Am venit să vizităm, să vedem ce vinuri au apărut, că vedem multe vinuri pe care nu le cunoaștem, pe care nu le-am știut până acum.”
An de an, de Ziua Națională a Vinului, tot mai mulți turiști ne vizitează țara: „Este foarte frumos, este o sărbătoare la care am așteptat să venim, suntem din România și sperăm să venim și la anul. Suntem foarte încântați de ceea ce am găsit, este exact ceea ce speram”.
„Suntem al treilea an, vinurile sunt foarte bune, de asta și venim ani la rând. Suntem din Bacău”;
„Sunt pentru prima dată în Republica Moldova, îmi doream de mult să ajung”, au precizat turiștii.
Pe lângă vinuri, vizitatorii au avut posibilitatea să savureze din bucatele tradiționale. Mesele au fost doldora de bunătăți: „Bucate de care doriți, începând de la sarmalele moldovenesti, terminând cu plăcintele cu brânză. Avem legume, ciuperci, vinete, diferite salate, roșii, carne avem, mici și cârnăciori de găină, frigărui din ceafă de porc”.
Ediția din acest an se desfășoară sub sloganul „Vinul nostru uimitor de bun”. La eveniment au fost prezenți și oficiali, care le-au mulțumit vinificatorilor pentru că duc faima țării noastre în lumea întreagă.
„Investițiile făcute de vinificatori în tehnologii au dus la o calitate desăvârșită a vinului nostru. În acest moment, noi avem deja mii de medalii de aur și argint pe care viticultorii noștri le-au câștigat la diferite concursuri prestigioase internaționale”, a specificat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
„Ambasadorii noștri, vinificatorii, faceți un lucru extraordinar. Moldova a ajuns într-o perioadă foarte scurtă de timp să capete un renume și un loc pe harta vinificației la nivel global”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Ziua Vinului a ajuns la cea de-a 23-a ediție. Sărbătoarea este organizată de către Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul USAID Moldova și al Fondului American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova.