Elena Calistru, observator: Comparativ cu primul tur, alegerile se desfășoară într-o atmosferă mai tensionată
În secțiile de votare din municipiul Chișinău se atestă o prezență sporită a cetățenilor la urne, a remarcat Elena Calistru, observator voluntar din România. Potrivit ei, acesta este un semnal de implicare civică. Totodată, ea a subliniat că un număr mare de observatori atât internaționali, cât și locali este prezent la secțiile de vot din Chișinău, inclusiv reprezentanți ai Promo-LEX.
„Cel puțin până în clipa aceasta, unde am fost noi prezenți, nu am văzut disfuncționalități majore. Am văzut în schimb și noi aceleași probleme pe care le-am auzit și în conferința de presă a Promo-LEX, respectiv, în secția de votare unde ne-am aflat noi, erau numai trei sigilii în loc de patru. Camera de luat vederi a trebuit să fie înlocuită pentru că nu funcționa. Deci sunt mici probleme, care, în condițiile unui scrutin strâns, pot pune, desigur, semne de întrebare serioase”, a declarat Elena Calistru, observator voluntar.
Totuși, potrivit ei, este important de observat nu doar ceea ce se întâmplă în secțiile de votare, dar și în afara acestora.
„De cele mai multe ori problemele sau încercările de influențare nu sunt, neapărat, în interiorul secției de votare, ci mai degrabă în afara acesteia: fie că vorbim despre transport organizat, fie că vorbim despre încercarea de cumpărare de voturi”, a subliniat Elena Calistru.
Comparativ cu primul tur de scrutin, tensiunea este mult mai mare, a mai precizat Calistru.
„Este clar că există o tensiune mult ridicată decât în primul tur al alegerilor, și asta cred că se simte mai ales în încercările de a mai lua câte un vot - două. De ce? Pentru că, în mod evident, aceste voturi vor face diferența. Cred că primul tur a fost o lecție pentru toate taberele prezente în această competiție electorală și mai ales dacă e să ne uităm la rezultatul referendumului, este clar că și o diferență infimă, uneori, poate face ca rezultatul să se ducă într-o direcție sau în cealaltă. Da, și noi simțim această tensiune, pe care, cel puțin data trecută, nu o simțeam. Oamenii, inclusiv din administrația electorală, sunt ceva mai circumspecți, ceva mai temători, încearcă să se asigure că nimic nu va fi în neregulă la secțiile lor de votare”, a relatat observatorul.
Elena Calistru a remarcat și faptul că nu toți candidații și-au delegat observatori la secțiile de votare.
„Acesta este un prim indicator pentru noi. Și data trecută am fost surprinși să vedem, mai degrabă doar două partide având reprezentanți care observau procesul electoral. Suntem foarte curioși dacă și în acest tur va fi la fel. Deci este clar că există și un soi de mobilizare diferită de resurse, când vine vorba de prezența în sălile de vot.”
Observatoarea menționează că este esențial ca fiecare cetățean să fie vigilent pentru a garanta corectitudinea și transparența votului.
„Este important pentru fiecare cetățean să păzească atât votul său, cât și votul celorlalți. În condițiile în care vezi democrația în funcțiune în sălile de vot, încerci să-ți dai seama și cât de improtant este să fii acolo, să te prezinți și în primul rând să te asiguri că voința cetățenilor este respectată”, a accentuat Calistru.
Precizăm că, astăzi, în Republica Moldova se desfășoară turul doi al alegerilor prezidențiale.
Vezi cum se desfășoară procesul de votare AICI.