Electorala

Vladislav Kulminski: În alegerile marcate de redistribuirea influenței geopolitice, voința moldovenilor e drumul spre UE

Alegerile prezidențiale au fost afectate de imixtiuni externe, în contextul unor evenimente geopolitice semnificative, în care Federația Rusă a încercat să redobândească influența în Republica Moldova, afirmă Vladislav Kulminski, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice. Expertul a explicat, pentru Moldova 1, că miza rămâne parlamentarele din 2025, iar guvernarea trebuie să își revadă restanțele și să anihileze schemele grupării criminale Șor.

Vladislav Kulminski constată o prezență fără precedent la scrutin. „Lumea s-a mobilizat nu doar în diaspora, dar în interiorul țării și a fost o mobilizare exemplară pe care nu am văzut-o de la independență încoace. A fost un vot al cetățenilor pentru independența adevărată a Republicii Moldova și pentru dreptul moldovenilor de a decide propria soartă. Aceasta e o explicație și pentru faptul că avem atât de mare discrepanța dintre opțiunea aleasă de diasporă, care a înclinat balanța și a salvat Republica Moldova. Este un lucru incredibil. Acum avem voința exprimată de majoritatea moldovenilor, că drumul Republicii Moldova este spre Uniunea Europeană. Este, practic, prima dată când noi am avut această voce a poporului exprimată clar și răspicat, cu subiect și predicat”.

Potrivit expertului, în 4-5 ani moldovenii vor simți ce înseamnă standarde europene, iar aderarea la UE ar avea loc în 2029. „Lucrurile în Republica Moldova se vor schimba semnificativ și oamenii vor vedea că integrarea europeană nu înseamnă lupte politice interminabile, nu înseamnă bătălie la televiziuni, dar de fapt înseamnă standarde de viață, oportunități economice”.

Totuși, Kulminski consideră că coruperea voturilor a distorsionat votul. „Imixtiunea a influențat puternic rezultatele votului. Au fost alegeri ca niciodată în istoria independentă a Republicii Moldova, ce se întâmplă în mijlocul unor evenimente geopolitice de proporții, de redistribuire a influenței. Dar și o încercare a Federației Ruse să redobândească Republica Moldova în sfera sa de influență și să nu-i permită să parcurgă calea europeană”.

Directorul IIS, atenționează că miza rămâne alegerile parlamentare din 2025, în care oferta partidelor va fi diversă, iar votul se va dispersa, motiv pentru care partidul de la guvernare trebuie să își facă temele pentru acasă. „Dacă această rețea criminală a lui Ilan Șor va continua să funcționeze la anul alegeri libere și corecte nu vor fi. Toate instituțiile să activeze pentru că este vorba doar despre aducerea banilor cash, este vorba despre o rețea tehnologizată care se întâmplă online, care nu poate fi ușor depistate”.

Precizăm că, pe 3 noiembrie, în R.Moldova a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Pentru funcția de șef al statului au concurat actuala președintă, Maia Sandu și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo. După ce Comisia Electorală Centrală a procesat toate procesele verbale, Maia Sandu, câștigă un nou mandat de președinte cu 55,33% din sufragii, iar pentru Alexandr Stoianoglo au votat 44.67% dintre alegători.

Citește mai mult