Expert: Prioritățile lui Trump sunt relațiile cu China și Rusia, dar și încheierea războiului din Ucraina
Statele Unite ale Americii se vor concentra pe o tranziție de putere, iar prioritățile internaționale ale lui Donald Trump includ relațiile cu China și Rusia, precum și încheierea rapidă a conflictului dintre Ucraina și Rusia, iar Uniunea Europeană va prelua un rol mai activ în sprijinul Ucrainei, consideră experta în relații internaționale, Mihaela Sirițanu. Într-un interviu pentru Moldova 1, experta susține că relațiile Republicii Moldova cu Statele Unite nu vor fi afectate, Chișinăul trebuie să monitorizeze evoluțiile geopolitice ce vor urma.
„Pe plan extern urmează o perioadă în care Statele Unite se vor concentra pe transferul de putere, care trebuie să aibă loc în pace. Pe scena globală, Trump a spus că prioritare sunt relațiile cu China și cu Rusia și dorește o pace cât mai rapidă încheiată între Ucraina și Rusia. Se vrea ca susținerea Vestică să vină mai mult de la Uniunea Europeană și mai puțin din Statele Unite. Acesta este lucrul principal care va determina situația în Europa de Est în următoarea perioadă”.
Potrivit expertei, este momentul în care Uniunea Europeană ar trebui să își asume un rol mai activ pentru a susține Ucraina. „Urmează o schimbare de dinamică între relațiile din UE și SUA, totuși poziția guvernului SUA de cele mai multe ori va fi mult mai calculată pentru încheierea acestui război, dar cert este că susținerea cu finanțare și militară a Ucrainei ar însemna negocieri, un acord de pace care este în favoarea Ucrainei, în lipsa acestora va fi un acord de pace care va fi în favoarea Rusiei. Statele Unite nu sunt un actor unilateral care acționează într-un vacuum. Există și Uniunea Europeană și vedem că liderii europeni și-au crescut prezența în acest război”.
Relațiile cu Republica Moldova nu ar fi afectate, susține Mihaela Sirițanu. „Nu trebuie să ne facem griji, trebuie doar să monitorizăm situația de criză și să știm cum Chișinăul și Guvernul se poate poziționa în această ușoară schimbare a dinamicii care va urma. Statele Unite în continuare vor rămâne un partener strategic. SUA, indiferent de cine este președintele acestei țări, înțelege clar care este rolul NATO, cât de importantă este siguranța Uniunii Europene, deci e un punct strategic de apărare și de securitate pentru Statele Unite care nu poate fi ignorat”.
Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, a fost ales președinte al Statelor Unite. Republicanul a depășit pragul de 270 de voturi electorale necesare pentru a câștiga președinția, conform proiecțiilor Edison Research. Victoria decisivă a fost obținută în statul Wisconsin, iar în total, Trump a acumulat 279 de voturi electorale față de cele 223 ale contracandidatei sale, Kamala Harris, cu mai multe state în care numărarea voturilor nu s-a încheiat.
Mai mulți lideri europeni au adresat mesaje de felicitare lui Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Oficiali europeni, inclusiv lideri din alte țări, se arată optimiști privind o strânsă colaborare cu noul președintele ales al SUA.
Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a felicitat pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite. Șefa statului și-a exprimat dorința de a consolida relația dintre cele două țări.
Totodată, Ministerul rus de Externe a venit cu o reacție, subliniind că Moscova nu are așteptări mari de la noul președinte american. Oficialii ruși consideră că politica Statelor Unite față de Rusia rămâne neschimbată, indiferent de administrația aflată la putere.