Economic

Oleg Serebrian, despre riscul sistării furnizării gazelor naturale rusești în stânga Nistrului: „E o stare de neliniște”

Posibila criză a gazelor naturale începând cu 1 ianuarie 2025 îngrijorează așa-zisa administrație de la Tiraspol. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, chiar dacă pretinsele autorități din regiune nu au afișat public această neliniște.

Temerile există chiar dacă în spațiul public aceste temeri nu sunt exprimate. Firește că există o anumită stare, nu pot să zic de alarmă, dar de neliniște în așa-zisele cercuri administrative de acolo, mai cu seamă în mediul economic, care va fi în egală măsură afectat. Cel puțin de la mine nu a fost o solicitare de ajutor. Au fost niște grupuri de lucru în ultimele zile care s-au axat pe niște probleme tehnice. Va fi un grup de lucru pe economie. Probabil că anume acolo va fi abordat subiectul dat, dar la masa de negocieri, deocamdată, acest subiect nu a apărut”, a declarat Oleg Serebrian.

În cazul în care livrările de gaze nu vor continua din 1 ianuarie, autoritățile ar putea institui stare de urgență în domeniul energetic, susține ministrul Energiei, Victor Parlicov: „Totul depinde de ce se va întâmpla din 1 ianuarie, dacă vor fi oprite livrările de gaze sau dacă livrările nu vor fi posibile. Dacă Gazprom le va opri, va trebui să luăm măsuri. În acest caz, este posibilă introducerea stării de urgență. Repet, toate posibilitățile Gazprom-ului de a-și îndeplini responsabilitățile contractuale cu siguranță există”.

Deocamdată, nu există o certitudine că gazele rusești vor fi livrate în regiunea transnistreană și după 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei. Pe de altă parte, Federația Rusă are obligații contractuale privind livrarea gazelor naturale în stânga Nistrului, remarcă expertul WatchDog, Valeriu Pașa. El a precizat, la emisiunea „În Context” de la Moldova 1, că Rusia încearcă să provoace o criză umanitară în stânga Nistrului pentru a destabiliza regiunea, dorind să bage oamenii în frig și sărăcie totală, iar în acest fel să destabilizeze întreaga Republică Moldova.

„Rusia este totalmente responsabilă de ce se întâmplă acolo. Ei vor să arunce aceste probleme economice în cârca Republicii Moldova. Este foarte important să înțelegem: Rusia are obligații contractuale să livreze gaze în regiunea din stânga Nistrului. Ei și-au asumat acest lucru. Ei au posibilitate tehnică să livreze acest gaz, fie pe teritoriul Ucrainei, dacă nu, atunci prin conducta din Turcia pe care chiar Rusia a construit-o. Dacă ei nu livrează, asta înseamnă că e decizia lor politică să o facă. Nicidecum nu este o problemă a Republicii Moldova sau a Ucrainei”, a spus Valeriu Pașa.

Precizăm că Gazprom livrează zilnic aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale Republicii Moldova. Toată cantitatea ajunge în regiunea transnistreană. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfârșitul anului 2024. Costul energiei procurate din regiunea transnistreană este, în prezent, de 66 de dolari pentru un MWh.

La finele anului 2024 expiră contractul de tranzit al gazelor naturale din Federația Rusă prin Ucraina. Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord, care expiră la sfârșitul anului 2024.

După discuțiile purtate cu reprezentanții concernului rus, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a specificat că Gazprom condiționează viitoarele livrări și volume de gaze de disponibilitatea Chișinăului de a achita așa-numita datorie istorică pentru gaze. Potrivit oficialului, cel mai realist scenariu este ca Gazprom să reducă livrările destinate malului stâng al Nistrului. În acest caz, „Republica Moldova nu va face față provocărilor energetice fără ajutorul partenerilor externi”.

Cetățenii și autoritățile din Republica Moldova trebuie să se pregătească pentru cel mai nefavorabil scenariu, în care, de la 1 ianuarie 2025, gazul rusesc nu va mai putea ajunge în Republica Moldova, tranzitând Ucraina, susțin experții în energetică.

Citește mai mult