LIVE TEXT // Audieri în Parlament pe tema fraudelor electorale. Șeful SIS, IGP și procurorul general, printre raportori
Autoritățile responsabile de prevenirea, combaterea și sancționarea fraudelor electorale, semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican din acest an, sunt audiate, în aceste momente, în plenul parlamentului. La ședință participă inclusiv șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Musteață, procurorul general, Ion Munteanu, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, și șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
16:31: Deputații au revenit în sala plenară a Parlamentului. La raport a venit șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
15:36: După patru ore de audieri, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat pauză. Deputații vor reveni în ședință la 16:20.
14:43: În perioada electorală din 2023, pentru a compromite alegerile locale, Rusia a cheltuit peste un miliard de lei. În acest an, aceleași cheltuieli au fost depășite încă din luna aprilie, a precizat șeful SIS. Potrivit lui, la moment, vorbim de o sumă de ordinul sutelor de milioane de dolari alocate de Federația Rusă pentru interferențe în Republica Moldova, pe diferite canale.
„Azi, vorbim în special de imixtiunea în procesul electoral, dar de fapt sunt mult mai multe paliere. Sunt camuflate, sunt acoperite, nu vizează doar grupul criminal Șor. Se extinde și pe alte paliere, dar aici mă opresc”.
14:36: Autoritățile din Republica Moldova își consolidează capacitățile de investigație și monitorizare a fluxului de monede virtuale, a precizat șeful SIS.
14.33: SIS nu dispune de un studiu privind impactul TikTok-ului în Republica Moldova, însă are un raport referitor la intensitatea utilizării platformei. Alexandr Musteață a declarat că între companie și instituțiile statului există un mecanism de colaborare. „Când identificăm un profil sau un video care răspândește informații false, întocmim un raport. Decizia de a elimina sau nu acel video, nu și contul, aparține companiei”. Șeful SIS a adăugat că viteza de reacție a platformei este una lentă: „Până reușim să blocăm un video, apar deja alte zeci”.
În context, Alexandr Musteață a vorbit despre necesitatea unor instrumente legale mai eficiente, astfel încât nu doar TikTok, ci alte platforme de socializare să devină mult mai receptive și rapide în acțiunile lor, în special când este vorba de combaterea propagandei și dezinformării în Republica Moldova.
14.04: „Strategia Rusiei este, a fost și va fi, și în 2025, infiltrarea în mediul politic a persoanelor și entităților afiliate sau controlate, inclusiv acoperit de către Federația Rusă în scopul obținerii controlului asupra Parlamentului, și respectiv, a celorlalte instituții din țară”, a declarat Alexandru Musteață. Potrivit șefului SIS, această strategie mizează pe corupție politică și electorală, dezinformare, manipulare, dar și acțiuni stradale și dezordine.
13:59: La raport a venit directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață.
13:44: Centrul Național Anticorupție a pornit 30 de cauze penale pe perioada desfășurării campaniei electorale a alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional, dintre acestea șapte au fost transmise procuraturilor municipale pentru a fi expediate instanței de judecată. Totodată, instituția a efectuat 500 de percheziții în regiunile țării, iar 150 de persoane au statut de bănuit, printre aceștia fiind consilieri municipali, viceguvernatori, pretori, dar și cetățeni simpli. De asemenea, CNA a aplicat sechestre în valoare de peste 57 de milioane de lei.
Până la sfârșitului anului 2024, CNA urmează să transmită în instanța de judecată încă șase cauze penale inițiate pentru corupere electorală. Raportul a fost prezentat în plenul Parlamentului de către directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari.
13:27: La raport a venit directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pânzari.
13.16: Ion Munteanu a avertizat că anul viitor „nu vom avea un exercițiu electoral simplu în ceea ce privește asigurarea votului liber exprimat”. Potrivit lui, schemele de corupție electorală sunt încontinuu regândite, remodelate și adaptate. „Dacă noi inițial încercam și pescuiam genți de bani, la moment cauzele penale care pleacă în judecată, banii sunt transferați. Vorbim de implicarea băncilor străine. Evoluția și tendința de corupere electorală nu a dispărut, însă vom încerca să fim maxim eficienți”.
Procurorul general a vorbit despre importanța unui dialog constructiv în vederea modificării legislației, în special în ceea ce privește reglementarea clară a circulației criptomonedelor în Republica Moldova. „Vorbim de coruperea electorală prin utilizarea masivă a criptovalutei. Modalitățile de corupere sunt sigur că vor fi nu mai simple decât cele care s-au folosit până acum”.
12:42: Procuratura Generală a formulat o serie de propuneri pentru modificarea legislației, în scopul prevenirii și combaterii corupției electorale. Ion Munteanu a accentuat importanța adoptării acestora înainte de următorul scrutin, adică până la alegerile parlamentare din 2025.
12:38: Ion Munteanu anunță că, în decurs de mai puțin de o lună, au fost pornite 84 de cauze penale ce vizează infracțiuni cu privire la procesul electoral, dintre care 70 – privind fapte de corupere electorală, un caz – privind falsificarea rezultatelor votării, trei cauze – privind încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale. În instanță au fost expediate cinci cauze.
„Fără a dramatiza situația, pot afirma cu certitudine: 84 de dosare nu este altceva decât o parte mică a infracțiunilor înregistrate și documentate. (....) Până la acest scrutin din toamnă, am reușit să identificăm și să prevenim fluxul de bani preconizat pentru coruperea alegătorilor”.
12:34: Audierile parlamentare au început. Primul la raport a ieșit procurorul general, Ion Munteanu. Deputații afiliați lui Ilan Șor au părăsit plenul Parlamentului, în semn de protest.
Autoritățile din Republica Moldova au anunțat, anterior, că aproximativ 130.000 de persoane ar fi fost implicate într-o amplă schemă de cumpărare a voturilor, care ar fi fost orchestrată de Federația Rusă prin intermediul lui Ilan Șor. În perioada septembrie-octombrie, înainte de alegeri, aproximativ 39 de milioane de dolari ar fi fost transferați din Rusia în conturile acestor persoane, potrivit investigațiilor. Detalii - AICI.
Președinta Maia Sandu, care a candidat pentru un nou mandat fiind susținută de partidul de guvernare, a denunțat ceea ce a numit „o fraudă fără precedent”, în prima sa reacție după alegerile din 20 octombrie. „Scopul a fost să cumpere 300.000 de voturi”, a declarat ea atunci. „Nu pot ei frauda, cât putem noi vota” - a precizat și premierul Dorin Recean.
Rusia a depus toate eforturile pentru a submina procesul electoral din Republica Moldova, inclusiv prin finanțare ilicită, cumpărare de voturi, dezinformare și atacuri cibernetice, s-a arătat într-o declarație emisă de Departamentul de stat al SUA, după primul tur al alegerilor. Și Comisia Europeană a denunțat, atunci, un „amestec fără precedent al Rusiei” în referendumul și alegerile din Republica Moldova, în timp ce Ministerul de Externe de la București și-a exprimat „preocuparea puternică față de ingerințele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federația Rusă” în alegerile din țara noastră.