Regional

Cum se pregătesc locuitorii din Varnița să facă față unor eventuale întreruperi de electricitate

Începând cu 1 ianuarie, unele sate de pe malul drept al Nistrului, dependente de gazul rusesc, riscă să rămână fără gaze din cauza unei eventuale sistări a livrărilor din Rusia către regiunea transnistreană. Satul Varnița va fi și el afectat, deoarece localitatea este dependentă de resursele energetice transnistrene. Locuitorii spun că se pregătesc de eventuale întreruperi de electricitate făcând rezerve de lemne, iar unii cumpără generatoare electrice.

Ana Bordei este locuitoare a satului Varnița. Femeia spune că este pregătită în cazul în care vor fi întreruperi de gaz sau de electricitate: „Avem sobe și mai avem lemne rezervă, o să cumpărăm cărbune. O să economisim. Părinții noștri nu au trăit mai bine și noi tot când eram copii tot așa. Cât o să folosim - atât o să plătim. O să avem de unde. - Ați fi de acord să plătiți gazul mai mult? - Da”.

Familia Bordei își pune toată nădejdea în soba pe care cei doi soți au construit-o cu 20 de ani în urmă, iar în cazul deconectărilor de electricitate cel mai probabil vor cumpăra un generator.

Avea ușă, dacă trebuie dulapul îl ferim. Aici mai punem lemne, mai jos cenușa. Sus mai avem una. Merge și la cărbune, și la lemne, peleți avem, lemne, ce vom găsi, tot merge, resturile de scândură. Dacă ceva, facem și mâncare, avem ceaune vechi, tigăi mari și nu avem frică mare. Ne-am gândit la generator, dar nu ne-am hotărât”, a spus Gheorghe Bordei.

Și Andrei Ostap, un alt locuitor din Varnița, spune că este pregătit pentru eventuale sistări de gaz sau curent electric. Bărbatul spune că are rezerve de lemne și un generator ca soluție pentru o situație mai complicată.

Și alți săteni au spus că se pregătesc din timp pentru situația în care va lipsi energia electrică sau gazul. Lemnele și generatoarele se numără printre soluțiile principale în cazul deconectărilor:

Îmi cumpăr generator, deja am comandat. - Generator doriți să procurați? - Da, un generator puternic și o să ieșim din situație. - Dar cu lemne? - Am și lemne, cu tot”;

Fac focul și atât. - Cu lemne aveți în vedere? - Da. - Credeți că o să vă ajungă? - Nu o să-mi ajungă, o să mă duc să cumpăr, ce o să fac. - Dar în cazul că o să rămâneți fără gaz, o să faceți mâncare la sobă? - Tot mă descurc. Mai încoace, în 2017, am fost fără gaz”;

Vom cumpăra generatoare, o să ne descurcăm. - Nu vă este frică? - Nu, nu, nu e prima dată, a fost și în 2009. Suntem pregătiți”.

Începând cu 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită starea de urgență în energetică pentru o perioadă de 60 de zile. Țara se confruntă cu riscul unei crize energetice, în cazul în care concernul rus Gazprom va întrerupe livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Autoritățile avertizează că o astfel de situație ar putea provoca o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc aproximativ 300 de mii de persoane. Totodată, criza energetică ar putea cauza deconectări de electricitate și creșterea prețurilor pe malul drept al Nistrului, au mai spus autoritățile.

Citește mai mult