Cultură

Expoziția „Spre primordialitate”, semnată de Carmen Marin, artistă plastică din România, deschisă la Muzeul Național de Artă

Doar trei zile poate fi văzută la Chișinau expoziția „Spre primordialitate”, organizată cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Autoarea lucrărilor, Carmen Marin, oferă privitorilor câteva peisaje și mai multe compoziții în care figura centrală este omul frământat de probleme existențiale.

IPN
Sursa: IPN

Titlul expoziției „Spre primordialitate” duce la izvoarele picturii moderne, iar preocuparea artistei pentru rădăcinile picturii este legată de drama europeană, pe care o trăim de un an și ceva, afirmă curatorul expoziției, Vlad Bulat.

„Și pe acest fundal, Carmen Marin propune o expoziție, mai degrabă neliniștitoare. Este o expoziție, care, dacă cumva încă nu ne-am trezit, ne îndeamnă s-o facem. Artistul e responsabil pentru tot ce se întâmplă, pentru bucuriile pe care le parcurge omenirea și întreaga infrastructură culturală, dar și pentru eșecurile pe care acestea le trăiesc. Acoperim cu lucrari, oameni”, a susținut Vlad Bulat, curatorul expoziției.

Sunt expuse 22 de lucrari, realizate de artistă în anii 2022-2023.

„După cum vedeți, omul există și predomină în cam toate pânzele. Ele vorbesc despre o lume a noastră, lumea privitorului. De fapt, ideea este că tablourile trebuie să transmită ceva și eu ies din rol în momentul când am pus tabloul pe perete. Spectatorii își creează propriile scenarii”, a spus Carmen Marin.

„O pictură foarte interesantă, cu totul altceva, altă viziune decât ne-am obișnuit noi să vedem. Este o pictură modernă care vorbește de la sine foarte mult!”, a menționat compozitorul Constantin Rusnac.

Expoziția „Spre primordialitate” este desfășurată la Chișinău doar trei zile.

„Este o premieră a promovării artei contemporane din România aici, în Republica Moldova, și această inițiativă se datorează Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și, desigur, artistei de talie europeană și internațională, se regăsește în colecțiile atât din Asia, cât și din Europa și SUA”, a menționat Diana Baciuna, secretar de stat, Ministerul Culturii din România.

Evenimentul, parte a proiectului cultural „Arte vizuale românești în Republica Moldova”, va avea continuitate cu alte prezențe de valoare în sălile Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Citește mai mult