Electorala

Încă doi pretendenți la funcția de președinte au depus actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor

Comisia Electorală Centrală a recepționat, luni, 26 august, seturile de documente în vederea înregistrării a două grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Astfel, actele au fost prezentate de către pretendenții la funcția de președinte Alexandru Arseni și Vasile Bolea, care vor să candideze independent.

În aceeași zi, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist a solicitat înregistrarea în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie cu opțiunea „DA”.

În termen de trei zile de la recepționarea documentelor, CEC urmează să examineze corectitudinea acestora și să decidă asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupurilor de inițiativă și a participantului la referendum.

Totodată, candidatul desemnat de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a prezentat la CEC listele de subscripție cu cele 25 de mii de semnături în sprijinul candidaturii sale la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

În conformitate cu prevederile legale, verificarea documentelor și a listelor de subscripție urmează să fie realizată în decursul a șapte zile, după care CEC va decide înregistrarea sau neînregistrarea candidatului.

Tot astăzi a fost înregistrat grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea Victoriei Furtună în calitate de candidat la funcția de președinte. Grupul era format din 43 de persoane. Una dintre ele a fost eliminată din listă după ce autoritatea electorală a stabilit că avea un număr de identificare ce nu-i aparține. Furtună și-a anunțat candidatura la sfârșitul lunii iulie, în Piața Suvorov din Tiraspol, într-un video în care acuza guvernarea că vrea să atragă țara în război. Ea a fost procuror anticorupție. S-a retras din sistem acum cinci luni, când începea Vetting-ul, acuzând presiuni și îndepărtarea ei dintr-un dosar de corupție.

La fel, CEC a înregistrat și grupul care îl susține la prezidențiale pe Andrei Năstase. Astfel, acesta poate începe colectarea semnăturilor. Grupul înregistrat trebuie să colecteze cel puțin 15 mii și cel mult 25 de mii de semnături din cel puțin jumătate din raioanele țării și municipiile Chișinău și Bălți. Năstase crede că Republica Moldova are nevoie de un președinte dedicat.

CITEȘTE ȘI:

CEC a mai înregistrat un grup de inițiativă pentru susținerea candidaților la prezidențiale

CEC a mai înregistrat cinci grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la prezidențiale

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult