Economic

ÎN CONTEXT // Secretar de stat: Legea care oferă fermierilor posibilitatea suspendării plăților față de creditori nu va fi modificată

Legea care permite fermierilor să ceară creditorilor amânarea pe un termen de șase luni a obligației de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor nu va fi modificată. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a explicat în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1 că actul normativ va fi lăsat să-și facă efectul și are drept scop de a salva producătorii, care se află în dificultate, iar modificări vor fi operate doar atunci când va fi necesar.

„Legea este votată de Parlament și noi nu o reexaminăm. O lăsăm să funcționeze, deoarece pentru noi este important ca aceasta să-și facă efectul. În cazul când ceva nu va merge, ca și orice act normativ votat de Guvern sau Parlament și care trebuie să fie modificat, el se modifică. Cert este că scopul ministerului a fost ca să salvăm producătorii care, într-adevăr, se află în dificultate. Să ajungem la cei care nemijlocit au nevoie de un suport din partea statului și din partea creditorilor și, respectiv, ca ei să poată fi viabili pe viitor”, a comunicat Șarban.

Directorul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău declară că mulți fermieri sunt efectiv în prag de faliment, iar o soluție ar fi măsurile similare cu cele adoptate de Guvernul român. „Înțeleg că pe baza legii noi trebuie deja să comunicăm cu Parlamentul pentru că ministerul nu o mai poate modifica. Acum problema nu se pune doar în acel ajutor, pentru că agriculturii nu vor să devină o povară pentru buget și pentru societate. Am avut soluțiile pe masă chiar de la prima ședință. Băncile au spus că dispun de lichidități, dar condiția solicitată au fost garanțiile de stat. În România creditul agricol, care este cu destinația pentru a finanța agricultorul aflat în dificultate, care are certificat de calamitate, e creditat cu o dobândă 1,95 procente anual.”

Potrivit lui Bădărău agricultorii trebuie să intre în câmp și au suspendat protestele. „Parlamentul nu vrea să ne asculte, la Comisia parlamentară nu am avut nici o audiere. La discuția cu doamna președintă o să înaintăm propunerile noastre și cum vedem noi ca instituția prezidențială poate interveni în astfel de cazuri, pentru că, având o situație gravă la nivel de țară, toate instituțiile statului trebuie să lucreze în soluționarea acestei probleme”.

Secretarul de stat susține că se pot face compromisuri și din acest motiv a invitat reprezentanții protestatarilor la discuții. „Datoriile care au fost istorice până la acea perioadă (septembrie 2023) rămân datorii, nimeni nu le va anula niciodată. Ca și termen noi ne-am referit la anul 2024, care a fost afectat de secetă și arșiță în toate zonele. România, încă nu au adoptat o astfel de lege sau ordonanță echivalentă cum este această lege din Republica Moldova”, a mai declarat funcționarul care a explicat ca acum trebuie create mecanisme care vor ajuta agricultorii. „În buget nu sunt bani, dar bazându-ne pe țările partenere din Uniunea Europeană, vom căuta toate posibilitățile ca să ajutăm fermierii. Suntem deschiși și invităm la dialog să discutăm soluții, pentru că ne dorim să fim în continuare parteneri pentru producătorii agricoli și asociațiile acestora”.

La finalul emisiunii Vasile Șarban a ținut să precizeze că domeniul agriculturii din Republica Moldova trebuie regândit ca să înțeleagă că în legătură cu schimbările climatice, fenomene precum de secetă, ploi torențiale sau grindină vor fi din ce în ce mai frecvente, iar pentru aceasta trebuie să crească reziliența producătorului.

Agricultorii din câteva raioane au protestat, astăzi, în fața Președinției, cerând revizuirea legii aprobate de Parlament pe 13 septembrie, care oferă agricultorilor posibilitatea suspendării plăților față de creditori pentru o perioadă de șase luni. Protestatarii susțin că prevederile adoptate sunt valabile pe un termen limitat, iar criteriile specificate în lege pentru acordarea ajutoarelor îi divizează pe agricultori. Chiar dacă au fost invitați la discuții de către ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, aceștia nu au dat curs invitației și au continuat protestul în fața instituției prezidențiale. După câteva ore, ei au fost anunțați că sunt așteptați miercuri, 25 septembrie, la o întrevedere cu șefa statului. Până atunci, agricultorii au decis să suspende acțiunile de protest.

Amintim că protestele fermierilor au început pe 17 septembrie în mai multe raioane ale țării. În aceeași zi, ministrul de resort, Vladimir Bolea, a lansat un apel către Uniunea Europeană de a crea un fond de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura din țara noastră.

Citește mai mult