RETROSPECTIVA 2024 // Top materiale ale Radio Moldova și Moldova 1
Startul negocierilor de aderare, referendumul pro-Europa, alegerile prezidențiale, corupția electorală, criza energetică și impasul din agricultură sunt printre evenimentele care au marcat anul. Noi, redacția integrată de știri (creată în aprilie 2024) a Teleradio-Moldova, am urmărit cu atenție aceste și alte evenimente încercând să le reflectăm de o manieră diferită și adaptată publicului de pe fiecare dintre platformele noastre: Radio, TV și online. De la probleme sociale stringente și inițiative economice curajoase, până la povești care inspiră și decizii care modelează viitorul țării - vă prezentăm cele mai relevante materiale pe care merită să le (re)descoperiți.
25 iunie a fost o zi istorică pentru Republica Moldova. A fost dat startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - Moldova, care se desfășoară la Luxemburg.
Republica Moldova depinde în mare parte de alte țări pentru a-și asigura consumul de gaze naturale și energie electrică. Țara noastră primește gaze prin conducte din Ucraina și România, iar energia electrică, în prezent, vine în mare parte de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de așa-zisele autorități de la Tiraspol.
Autor: Bogdan Nigai
Fermierii au amenințat cu blocarea vămilor la granița cu Ucraina dacă importul licențiat de cereale și oleaginoase nu va fi prelungit, măsură care expiră la sfârșitul anului. Guvernul a aprobat prelungirea până la 30 iunie 2025 a regimului importului de grâu, porumb și floarea-soarelui în Republica Moldova.
Republica Moldova și-a ales președintele pentru următorii patru ani. În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale participă candidata PAS, Maia Sandu și candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo.
Curtea Constituțională a validat rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie. Astfel, Înalta Curte a dat undă verde pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
În Republica Moldova, în zece luni ale acestui an, au fost înregistrate 28 de decese cauzate de violența în familie, în creștere față de cele 19 cazuri din aceeași perioadă a anului trecut. Aproximativ 5.000 de femei au fost victime ale violenței, însă numărul real ar putea fi mai mare din cauza reticenței de a raporta.
Autor: Valeria Tăbîrța
Profesia de medic veterinar este neatractivă în Republica Moldova din cauza salariilor mici și a infrastructurii slabe, mai ales în mediul rural, unde lipsesc sute de specialiști. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, propune un ajutor de 200.000 de lei pentru a încuraja tinerii să lucreze la sate.
Autor: Virginia Pîntea
În prezent în țara noastră 78 de persoane sunt pe lista de așteptare pentru transplantul de organe, iar anul acesta au beneficiat de o asemenea intervenție doar patru pacienți. Potrivit Agenției de Transplant, anual cifrele diferă, în funcție de câți donatori există. Acești donatori sunt, în mare parte, pentru rude și persoane cunoscute.
Autor: Rodica Mazur
De Ziua Independenței, Chișinăul a găzduit președinții Țărilor Baltice, Gitanas Nausėda, Edgars Rinkēvičs și Alar Karis, care au participat la evenimentele dedicate celor 33 de ani de independență. Aceștia și-au reafirmat sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și consolidarea rezilienței sale.
Autor: Lucia Vieru
Pe 20 octombrie, va fi al cincilea scrutin prezidențial și al cincilea referendum la care vor participa. În cei 33 de ani de la declararea independenței nu au ratat niciun proces electoral pentru că înțeleg cât de importantă este implicarea civică și exercitarea dreptului de a alege. Am discutat cu unii dintre acești alegători, care ne-au spus că se vor prezenta la urne și duminica aceasta pentru că votul lor contează și poate influența viitorul și direcția în care se îndreaptă țara.
Autor: Maxim Bolohan
Cel puțin șase preoți din Republica Moldova, care urmau să participe la un pelerinaj în Rusia, care ar fi fost organizat de oligarhul fugar Ilan Șor, au făcut cale întoarsă în Republica Moldova, scrie deschide.md. Mitropolia Moldovei a condamnat implicarea preoților în politică, în timp ce majoritatea clericilor contactați au refuzat să explice pentru „Teleradio-Moldova” revenirea bruscă, invocând lipsa de timp.
Autor: Ecaterina Arvintii
Până în 2041, Republica Moldova va achita peste 24,5 miliarde de lei din bugetul de stat pentru deservirea obligațiunilor emise în urma furtului miliardului, din care 6,8 miliarde de lei au fost deja plătite. Totodată, până acum nu a fost recuperat nimic din bunurile sechestrate de la cei responsabili de prejudiciu, potrivit Ministerului Finanțelor.
Autor: Carolina Străjescu
Campania de împădurire a început în forță, muncitorii pregătind cei mai buni puieți pentru distribuție în toată țara. În această toamnă, vor fi plantați peste 26 de milioane de arbori pe 4.000 de hectare pentru refacerea pădurilor și protejarea mediului.
Autor: Olga Mînzat
- Republica Moldova ar putea produce ploi artificiale pentru a ajuta agricultorii să facă față secetei
Republica Moldova ar putea produce ploi artificiale pentru a ajuta agricultorii să facă față secetei, au anunțat pentru Radio Moldova reprezentanții Ministerului Agriculturii. Mai exact, noua tehnologie include dotarea unei drone cu substanțe active cum ar fi sarea sau un amestec de diferite săruri în nori pentru a produce precipitații, cristalele încurajând condensarea care declanșează ploaia. Proiectul este realizat în colaborare cu Ministerul Agriculturii din România.
Autor: Dumitru Petruleac
A muncit mult și a arătat că și fetele în militărie pot ajunge departe. Este vorba despre Claudia Mahu, studentă în anul III la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”. Claudia se numără printre cei 10 tineri care vor primi, în anul de studii 2024-2025, Bursa Președintelui Republicii Moldova pentru rezultate excepționale. Tânăra și-a îndeplinit scopul, iar acum urmează să meargă mai departe spre succes.
Autor: Marina Negară
Angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat sunt nemulțumiți de majorările salariale prevăzute în Legea bugetului pentru 2025, solicitând anterior o creștere de 14%. Parlamentul a aprobat o majorare etapizată, de 5% din ianuarie și 9% din mai.
Autor: Maria Brînca
De sărbători, toate drumurile duc acasă. Mai mulți oameni au venit astăzi să-și întâmpine apropiații la Aeroportul Internațional Chișinău. Unii s-au întors după 20 de ani de când nu au mai fost acasă. Alții și-au organizat vacanțe pentru a petrece sărbătorile de iarnă alături de cei dragi. Cei mai emoționați sunt părinții care-și așteaptă copiii din străinătate.
Autor: Ina Duca
În spatele zidurilor reci ale penitenciarului, se desfășoară o poveste rar văzută - aceea a copiilor care cresc alături de mamele lor, aflate în detenție. Echipa noastră de filmare a pătruns în lumea micuților, a acelor îngeri care nu știu că există viață și dincolo de zidurile Penitenciarului nr.16 Pruncul. Pentru ei gratiile și gardienii sunt parte a unui decor zilnic.
Autor: Victoria Pădure
O invitație într-o lume a miracolelor și a luminii divine, astfel au apreciat, astăzi, cititorii creația distinsei poete Ana Blandiana. Scriitoarea a revenit la Chișinău la scurt timp după acordarea în Spania a prestigiosului premiu Prințesa de Asturia pentru literatură și s-a bucurat împreună cu admiratorii de apariția la Chișinău a cărții „Întâmplări cu Arpagic", faimosul motan în comportamentul căruia, în anul 1988, a fost întrezărită o parodie îndreptată împotriva regimului Ceaușescu. Au urmat interdicții, cenzură, iar cărțile i-au fost scoase din librării și biblioteci.
Autor: Silvia Hodorogea
Au venit în Republica Moldova de pe trei continente, au profiluri foarte diferite, iar ceea ce îi unește este că au reușit, în termene restrânse, să studieze limba română, pe care o vorbesc fluent, și să-și continue carierele în țara noastră. Vorbim despre Luciano Scambiato Licciardi, Meiling Yao și Wilfried Kocher, care spun că au fost atrași de bucătăria tradițională moldovenească, ospitalitatea autentică și bogăția limbii române, pe care o respectă profund.
Autor: Eliza Mihalache