RETROSPECTIVA

RETROSPECTIVĂ // SUA își reevaluează sprijinul pentru Ucraina, riscurile pentru R. Moldova cresc, deputații au spus „DA” – pensiile vor fi indexate cu 10%

Săptămâna care se încheie a fost marcată de decizii majore pe scena internațională, cu efecte resimțite și la nivel regional, inclusiv de Republica Moldova. SUA au întrerupt schimbul de informații cu Ucraina și au anunțat suspendarea ajutorului militar pentru Kiev. Măsurile, potrivit experților, ar putea amplifica riscurile de securitate inclusiv pentru Republica Moldova. Totuși, prim-ministrul Dorin Recean a dat asigurări că „deocamdată, nu există niciun risc militar” pentru țara noastră. În schimb, decizia Washingtonului „slăbește Ucraina”, avertizează atât autoritățile de la Kiev, cât și lideri internaționali. Și analiștii politici consideră că, „pe termen scurt, nu este o catastrofă, dar, în câteva luni, situația se va agrava”.

Pe fondul acestor evoluții tensionate, Europa reacționează: președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un plan de înarmare a UE de 800 de miliarde de euro, iar Ucraina – că își accelerează producția de arme cu 50%, menținând cooperarea cu SUA. Află care este valoarea sprijinului SUA oferit Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei, acum trei ani – AICI – și ce știm despre viitoarea reînarmare a Europei și creșterea cheltuielilor militare – AICI.

1. Republica Moldova, pe buzele lui Trump și Macron. Reacții la Chișinău

Săptămâna aceasta, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a susținut primul său discurs în Congres de la preluarea mandatului prezidențial, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a adresat națiunii într-un mesaj televizat. Ambele discursuri au conținut referiri la Republica Moldova. Trump a acuzat țara noastră că ar fi risipit 32 de milioane de dolari din fondurile oferite de SUA pentru propagandă de stânga, în timp ce Macron a denunțat ingerințele Kremlinului în alegerile din Republica Moldova și România, acuzând Moscova de tentative de destabilizare regională.

Declarațiile liderului american au generat discuții aprinse în Parlamentul de la Chișinău: opoziția a cerut investigarea modului în care au fost utilizate fondurile americane și audierea directorului SIS și a procurorului general, în timp ce partidul de guvernare a acuzat opoziția de „ipocrizie” și i-a reamintit că și ea a beneficiat de sprijin financiar din partea SUA în trecut. La rândul său, premierul Dorin Recean a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul constant acordat din 1992 până în prezent. La cât se ridică ajutorul american pentru Republica Moldova, vezi AICI.

2. Summit crucial la Bruxelles: UE își intensifică sprijinul pentru Ucraina, abandonată brusc de SUA

Electroșocul Trump și-a făcut efectul: cei 27 de lideri europeni s-au reunit în aceste zile la Bruxelles, unde au convenit să majoreze semnificativ cheltuielile pentru apărare și să intensifice sprijinul pentru Ucraina, abandonată brusc de administrația Trump. Președintele Volodimir Zelenski s-a declarat pregătit pentru negocieri de pace: „suntem gata să lucrăm sub conducerea președintelui Trump pentru a obține o pace care să dureze”, iar Uniunea Europeană a salutat deschiderea Kievului de a „relua dialogul” cu Washingtonul, în timp ce Marea Britanie și Franța propun un „armistițiu de o lună” în Ucraina.

Între timp, după săptămâni în care a acuzat Ucraina pentru prelungirea conflictului, președintele american pare să-și fi schimbat poziția. Donald Trump a amenințat Rusia cu „sancțiuni masive” dacă Moscova refuză negocierile pentru încetarea focului. Cu toate acestea, Kremlinul a respins avertismentul, precizând că astfel de măsuri nu vor împiedica Rusia să-și atingă obiectivele în Ucraina.

3. UE își reconfirmă sprijinul pentru Republica Moldova

Pe plan intern, săptămâna a fost marcată de vizita președintelui Consiliului European, Antonio Costa, la Chișinău. Înaltul oficial european a anunțat că prima tranșă de peste 300 de milioane de euro din sprijinul UE pentru Republica Moldova va fi disponibilă în aprilie. Totodată, Costa a anunțat că UE oferă țării noastre 60 de milioane de euro pentru consolidarea apărării. Într-un interviu pentru Teleradio-Moldova, Costa a asigurat că Bruxelles-ul își intensifică eforturile pentru a sprijini țara noastră în combaterea dezinformării, a șantajului energetic al Rusiei și a amenințărilor la adresa securității, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare.

Tot în această săptămână, Republica Moldova a marcat trei ani de la semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, experții avertizează că progresul european al țării este fragil. Fostul negociator-șef al României la UE, Leonard Orban, atrage atenția că, fără voință politică, parcursul european al Republicii Moldova riscă să fie blocat. În același timp, analiștii politici avertizează că fără o majoritate proeuropeană, reformele necesare aderării ar putea fi periclitate. Revezi AICI evoluția Republicii Moldova pe drumul european.

4. Chișinăul răspunde nemulțumirilor Kremlinului

Pe plan politic, săptămâna aceasta a fost marcată de tensiuni diplomatice între Chișinău și Moscova, după ce Rusia l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii. Diplomația rusă și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că noul ambasador agreat al Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, sosit în octombrie anul trecut, nu a fost încă primit de președinta Maia Sandu pentru a-și prezenta scrisorile de acreditare.

Într-o reacție oficială, autoritățile moldovenești au precizat că stabilirea datei și modalității de organizare a ceremoniei de acreditare a ambasadorilor reprezintă o prerogativă exclusivă a statului gazdă. La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a cerut Kremlinului „mai mult respect față de Republica Moldova” și a îndemnat la răbdare.

5. R. Moldova - acceptată în SEPA, deputații spun „DA” indexării pensiilor, iar miniștrii – compensațiilor

Veștile bune au continuat și pe plan social. Guvernul și Parlamentul au aprobat indexarea tuturor pensiilor din Republica Moldova cu 10%, începând cu 1 aprilie. Totodată, cu sprijinul finanțărilor nerambursabile din partea partenerilor europeni, toate familiile din țară vor beneficia, până la sfârșitul anului, de compensații pentru energia electrică. Vezi decizia Guvernului în acest sens – AICI.

Vești bune pentru moldovenii de acasă și din diasporă au venit, în această săptămână, de la Bruxelles: Republica Moldova a fost acceptată în Zona unică de plăți în euro (SEPA). Această decizie istorică va permite plăți internaționale în euro mai rapide, mai sigure și mai accesibile, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri. Află AICI ce înseamnă aderarea la SEPA pentru Republica Moldova și cum va influența acest pas economia țării.

6. Marș pentru educație sexuală și egalitate de gen în Chișinău

Zeci de persoane au participat pe 8 martie la un marș în centrul Chișinăului, cerând introducerea educației sexuale în școli și măsuri mai dure împotriva agresorilor sexuali. Sub sloganul „Educația sexuală e vitală, nu opțională!”, manifestanții au pledat pentru egalitate de gen și au subliniat că 8 Martie este o zi a drepturilor femeilor, nu doar a felicitărilor. Protestatarii s-au oprit în fața Ministerului Afacerilor Interne, solicitând înăsprirea pedepselor pentru violența domestică, problemă care a afectat grav Republica Moldova anul trecut.

Alte știri pe scurt:

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult