RETROSPECTIVĂ // Guțul – în arest, Rusia lovește economic R. Moldova, iar Chișinăul protejează alegerile

Reținerea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul – afiliată fugarului condamnat Ilan Șor – în timp ce încerca să părăsească țara, a dominat agenda mediatică a săptămânii, provocând reacții și proteste în lanț la Chișinău, Comrat și Moscova. Rusia a acuzat autoritățile Republicii Moldova de „reprimarea forțată a opoziției”, în timp ce Chișinăul a denunțat sprijinul Moscovei pentru „grupări criminale”, respingând orice lecții de democrație. Între timp, experții consideră că tentativa bașcanei de a fugi din țară, chiar în ziua în care procurorii au anunțat că au prezentat toate probele în instanță în unul dintre dosarele în care este vizată Guțul și au efectuat percheziții la Orhei într-o cauză penală privind finanțarea ilegală a alegerilor din 2023, reprezintă „o acțiune premeditată de destabilizare”. Bașcana autonomiei găgăuze respinge acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovată.
În timp ce Evghenia Guțul s-a ales cu 20 de zile în arest, fiind cercetată, potrivit CNA, pentru gestionarea frauduloasă a fondurilor electorale, și Alexei Lungu, președintele Partidului „Șansă” – afiliat oligarhului condamnat Ilan Șor – a încercat să părăsească țara. De pe aeroport, însă, el a fost escortat la CNA, unde a fost informat că este vizat într-un dosar penal privind finanțarea ilegală a partidelor politice. Politicianul respinge acuzațiile care i se aduc.
Între timp, Alexandr Nesterovschi, deputatul transfug condamnat la 12 ani de închisoare și apropiat al lui Șor, rămâne de negăsit, deși autoritățile susțin că nu a părăsit legal Republica Moldova. Și colega sa, Irina Lozovan, a dispărut cu o săptămână înainte de pronunțarea sentinței în dosarul în care este cercetată și nu a mai fost de găsit. Ce spun autoritățile, vezi – AICI.
Un alt fugar – Vlad Plahotniuc – ajunge în această săptămână, din nou, în atenția opiniei publice. Fostul lider democrat, dat în urmărire internațională, figurează acum în baza de date a Interpol inclusiv cu cetățenie mexicană. Oligarhul ar fi obținut noua identitate mexicană în 2024. Potrivit unei investigații ZdG, el deține pașaport, certificat de naștere și carte de identitate emise pe numele Vito Perez Gonzalez, iar documentele ar fi fost livrate la o adresă din Dubai. Detalii – AICI.
Tot în această săptămână, fostul procuror și candidat la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună, care, conform investigației ZdG, a fost susținută în campania electorală de Federația Rusă prin rețeaua controlată de oligarhul fugar Ilan Șor, a anunțat lansarea oficială a Partidului „Moldova Mare”. Deși își proclamă orientarea proeuropeană, analistul politic Anatol Țăranu consideră că partidul condus de Furtună ar fi, de fapt, un „partid păpușă”, creat pentru a sprijini forțele pro-ruse în alegerile parlamentare din toamnă. Detalii – AICI.

Rusia lovește din nou în R. Moldova: transportul de mărfuri – interzis
Transportatorii din Republica Moldova au fost interziși pe teritoriul Rusiei, inclusiv în regim de tranzit. Asta după ce țara noastră a fost inclusă în lista statelor „neprietenoase”, alături de Uniunea Europeană, Marea Britanie, Norvegia și Ucraina, față de care Rusia a impus anterior măsuri restrictive.
Decizia autorităților de la Moscova lovește direct relațiile economice bilaterale dintre cele două state și generează dificultăți pentru agenții economici care desfășurau activități în acest sector. În plus, măsura afectează atât transportatorii care operau pe rutele Moldova–Rusia, cât și producătorii care mențineau legături comerciale cu piața rusă.
Guvernul de la Chișinău a condamnat această măsură, calificând-o drept o nouă „lovitură economică” nejustificată din partea Kremlinului. Premierul Dorin Recean a precizat într-o reacție pe Facebook că, în total, 115 transportatori au fost blocați, simbolic, în aceeași zi în care, cu câțiva ani în urmă, Rusia punea embargou la vinuri, fructe, legume, conserve și distrugea companiile moldovenești. Între timp, unii experți sugerează că momentul publicării hotărârii ar putea fi legat de reținerea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul.
Cum ne afectează interdicția impusă de Moscova și cum a folosit Rusia embargourile comerciale în trecut ca instrument de presiune politică asupra Republicii Moldova, află AICI.

Chișinăul ia măsuri pentru protejarea votului la parlamentare. UE continuă să ne sprijine
Membrii Consiliului Suprem de Securitate, condus de președinta Maia Sandu, au analizat, în această săptămână, măsuri suplimentare de consolidare a securității procesului electoral în contextul parlamentarelor. Discuțiile s-au concentrat pe riscuri precum dezinformarea, ingerințele străine și finanțarea ilegală a partidelor, iar Maia Sandu a avertizat asupra pericolului manipulării informaționale, care poate submina încrederea cetățenilor în alegeri. În acest context, autoritățile au decis intensificarea monitorizării spațiului mediatic și consolidarea cooperării între instituțiile de securitate.
În aceeași zi, președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Cu această ocazie, Abrudean a reafirmat sprijinul constant al României pentru Republica Moldova în domenii esențiale, precum energia, infrastructura și dezvoltarea economică. Într-un interviu pentru Moldova 1, oficialul român a vorbit și despre importanța menținerii parcursului euro-atlantic al României și al celui proeuropean al Republicii Moldova, avertizând că rezultatele alegerilor prezidențiale din România și ale celor parlamentare din Republica Moldova vor influența semnificativ stabilitatea și securitatea regională. În acest context, eurodeputatul Siegfried Mureșan a avertizat că Republica Moldova riscă să piardă accesul la fondurile europene de 1,9 miliarde de euro destinate creșterii economice, dacă politicienii moldoveni vor renunța la angajamentele față de Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană și-a reafirmat angajamentul ferm față de procesul de extindere și consolidarea parteneriatului cu țara noastră, din nou, în aceste zile. Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat că un summit bilateral Uniunea Europeană-Republica Moldova va avea loc în acest an. Vestea bună a venit în timp ce viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a anunțat că Republica Moldova a ajuns la jumătatea procesului de negociere privind aderarea la comunitatea europeană.
Între timp, la Chișinău, opoziția parlamentară continuă să depună moțiuni de cenzură, în ciuda lipsei unei majorități. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este vizat în cea de-a cincea moțiune simplă din ultimele două luni, ceea ce, potrivit unor experți, marchează începutul luptei electorale. Potrivit lor, atât opoziția, cât și guvernarea ar trebui să evite confruntările politice și să colaboreze pentru a soluționa problemele reale din domeniu.

Moldova 1 rămâne fără director, iar Guvernul dă undă verde pentru „Moldova 3”
După trei ani la conducerea postului public de televiziune Moldova 1, Corneliu Durnescu și-a anunțat în această săptămână demisia din funcția de director general adjunct al Companiei „Teleradio-Moldova”. Directorul general al TRM, Vlad Țurcanu, i-a mulțumit pentru contribuția sa, remarcând că, sub mandatul lui Durnescu, televiziunea și-a schimbat imaginea, a consolidat echipele editoriale și a produs emisiuni de calitate. La rândul său, Durnescu le-a transmis colegilor un mesaj de recunoștință pentru implicare, răbdare și susținere.
Tot în aceste zile, Sergiu Stanciu a demisionat din funcția de secretar al Consiliului pentru Supraveghere și Dezvoltare (CSD) al TRM. Președintele CSD, Arcadie Gherasim, a precizat că Stanciu a renunțat la funcție din proprie inițiativă.
Între timp, proiectul de lege privind lansarea unui nou canal public de televiziune exclusiv în limba rusă – Moldova 3 – a ajuns la Guvern pentru avizare, după prima rundă de consultări publice în Parlament. Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul, însă nu au lipsit recomandările. Noul post ar urma să fie gestionat de „Teleradio-Moldova”, în calitate de furnizor public național de servicii media.

Pesta porcină stârnește îngrijorare. Ce spun autoritățile
Epidemia de pestă porcină continuă să domine agenda publică și în această săptămână. În timp ce localnicii se plâng de mirosul puternic provenit de la leșurile porcilor înhumați și cer transparență pentru a se asigura că procedurile sunt respectate conform normelor sanitare, autoritățile dau asigurări că situația este sub control strict.
Între timp, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susțin că securitatea alimentară a Republicii Moldova nu este afectată și nu există riscul unei crize pe piața cărnii de porc, în ciuda celor două mari focare de pestă porcină africană descoperite la Anenii Noi și Criuleni. Și Ministerul Agriculturii estimează că prețurile la carne nu vor crește, chiar și în contextul apropierii sărbătorilor pascale.

Rusia continuă să atace Ucraina, în ciuda negocierilor de pace
Pe plan extern, negocierile privind pacea în Ucraina au continuat în această săptămână în Arabia Saudită, dominând agenda mediatică națională și internațională. SUA au anunțat semnarea unor acorduri separate cu Ucraina și Rusia, menite să garanteze siguranța navigației în Marea Neagră și să stabilească măsuri concrete pentru prevenirea atacurilor asupra infrastructurii energetice.
Cu toate acestea, Rusia a continuat atacurile asupra Ucrainei, provocând numeroase victime în rândul civililor, inclusiv copii. „Rusia își bate joc de eforturile de pace ale lumii”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după cel mai recent atac masiv.
În paralel, Uniunea Europeană a anunțat că pregătește al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar liderii europeni reuniți la Paris au reafirmat sprijinul pentru Ucraina și necesitatea menținerii sancțiunilor. Între timp, Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc de atacuri asupra infrastructurii energetice. Vezi în ce condiții spune Putin că este gata să negocieze un tratat de pace cu Ucraina – AICI.
Tot pe plan extern, SUA au anunțat oficial în această săptămână că suspendă ridicarea vizelor pentru români, iar Departamentul american de Stat că desființează USAID până la 1 iulie.
Alte știri pe scurt:
- Pensii și prestații sociale, majorate din 1 aprilie 2025. Indexare de 10% și o creștere fixă de 1,92 lei
- Cartea de identitate după model european, disponibilă din aprilie. Va fi gratuită pentru un milion de cetățeni
- Guvernul pregătește reguli pentru blocarea site-urilor cu conținut infracțional. Experții avertizează asupra riscurilor. Ce prevede proiectul?
- Ministrul Vladimir Bolea: CFM nu va fi privatizată, dar ar putea fi divizată în două societăți pe acțiuni
- Feroviarii de la Basarabeasca, din nou în stradă, după ce nu și-au primit salariile pentru ultimele șase luni. Ce spune CFM
- Noi reguli de călătorie către Regatul Unit. Ce trebuie să cunoască pasagerii aeronavelor
- Mai puțină energie produsă în R. Moldova. Prețul va rămâne stabil, susține Energocom
- Republica Moldova va continua să procure energie electrică la preț plafonat din România
- Lege nouă pentru agenții imobiliari: mai multă transparență pentru cumpărători
- 140 de deținuți ispășesc pedepse pe viață în R. Moldova. Istoria unui condamnat amnistiat după 27 de ani de detenție.